Satu lagi masakan yang saya suka ialah asam pedas johor. Tapi bila dah bermastautin di kelantan resepinya trpaksa diubahsuai. Jadi sayapun telah mencipta resepi sendirimengikut selera anak-anak dan my darling. Ikan yang biasa saya gunakan ialah ikan pari yang agak besar,IKAN LAIN BOLEH JUGA IKAN TENGGIRI,TERUBUK,KEMBONG DLL.Sebelum dimasak ikan tersebut yang telah dibersihkan dan dipotong direndam terlebih dahulu dengan air yang dicampur garam dan asam jawa.
Bahan-bahan untuk dikisar
10 biji Bawang merah
4 biji bawang putih
halia(1inci)
lengkuas( 6hiris)
kunyit hidup(1inci)
Lada besar merah 6 biji (ikut suka kalau nak pedas tambah lagi kalau di Johor biasanya gunakan lada kering..15 tangkai)
sedikit belacan
Tumis hingga garing kemudian masukan air AGAK-AGAK LAH BANYAK MANA KUAHNYA, jangan banyak sangat.Setelah mendidih masukkan ikan gula,garam .Masak dengan api yang sederhana.Hingga agak pekat masukkan air asam jawa, Rasa lah secukup rasa. Sebelum tu boleh ditambah dengan daun kesom dan bunga kantan, Baunya...tak tahan
SELAMAT MENCUBA YA...
No comments:
Post a Comment