Tuesday, 11 December 2012
Pemanggang ajaib punya cerita
Kadang-kadang pening juga kepala nak memasak ni.Cuti sekolah ni jadi suru rumah sepenuh masa. Ok la walaupun penat. Banyak kerja yang boleh dibuat. Berbalik halmasak semula. Ada sebiji labu manis yang sedang-sedang besarnya. Fikir punya fikir saya pun buat keputusan untuk membuat labu masak lemak kuning dan bingka labu....tema labu hari ni. Sebenarnya saya nak memcuba pemanggang ajaib yang dibeli dari seorang rakan. Banyak la pulak sekarang ni..macam-macam jenama yang ada dipasaran.Ada yang beli kat pengkalan kubor RM 99 je. Saya pun membahagi 2 labu tu. Yang nak dibuat bingka direbus dan dilecek. Masa panas-panas tu saya campur 1 cawan gula dan kacau sampai halus dan suam-suam masukkan santan serbuk satu peket( nak guna santan kotak pun boleh). Kacau lagi baru masukkan 3 biji telur. Lepas tu masukkan pulak 2 cawan tepong gandum dan 2 cawan air sedikit sedikit. Kalau nak cepat blend je semua bahan-bahan tu.Masukkan dalam pemanggang ajaib dan bakar selama 30 minit dengan api perlahan. Adunan ni sedang elok untuk satu kali masak. Suka betul tengok hasilnya...lembut dan sedap dan warnapun cantik xtak payah tambah pewarna. Sapa-sapa nak cuba boleh senang je..kamera rosak la tak boleh nak letak gambar...selamat mencuba.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment