SLM...wah excited la nak tulis entry ni..mama memang pengemar kaya tapi tak pernah cuba membuatnya. Suka sangak makan roti bakar yang dasapu kaya dan sebelah lagi sapu majerin. Tangkupkan ,,,makan panas-panas sedap. Akhirnya memberanikan diri juga untuk mencuba. Sejuk ujan lebat duduk kat dapur ok juga. Panas sikit. Setelah bersusah payah mengacau kaya ni sambil berselawat dan berdoa jadilah kaya ku ini.....akhirnya siap..dan bila sejuk anakanda makan..dia kata sedap. Wah..ok la tu ya.kat bawah ni resepinya:
2 cawan gula pasir (masak buat karamel) bila kuning tutup api dan masukkan satu cawan air panas kacau..buka api(sederhana) kacau lagi sampai gula larut.BERHATI-HATI SEBAB WAPNYA PANAS MASA MASUKKAN AIR PANAS. Lepas tu masukkan 2 cawan santan pekat ( saya guna 1 kotak kecil santan campur 1 cawan air ) kacau lagi hingga sebati. Tutup api biarkan suam. Masukkan 4 biji kuning telur,dan 2 sudu besar tepung kastad yang telah dilarutkan dalam secawan air. Kacau lagi bila dah sebati nyalakan api( sederhana) kacau hingga pekat dan berkilat..boleh la sejukkan dan makan...ikut cita rasa sendiri
semak balik bahan...
2 cawan gula pasir
1 cawan air panas
2 cawan santan pekat
2sudu besar tepung kastard
1 cawan air sejuk
4 biji kuning telur
SELAMAT MENCUBA
Meme sedak la kaya mama long.. makan time hujan2 pulak tu.. berehhh..
ReplyDeletemake ngan royi bako,,,
Deleteroti la...
Delete